icoon preloader
afbeelding

Themaparken

afbeelding sectie-scheiding

MIJN THEMAPARKEN

"Attractieparken waren de historische voorlopers van de moderne themaparken en van de lokale en regionale kermissen."

Een themapark (ook pretpark, attractiepark of amusementspark) is een gecentraliseerd en immobiel amusementsoord waar, meestal tegen één toegangsprijs, grote attracties zijn opgesteld. Dit in tegenstelling tot een kermis, dat een verzameling rondtrekkende attracties is en kramen in de openlucht heeft ter vermaak. De attracties van een themapark kunnen uiteenlopen van een sprookjestuin tot de meest geavanceerde achtbanen.

afbeelding

Themapark

The·ma·park

zelfstandig naamwoord - het - themaparken (mv)

Samenstelling van thema en park

1. Een amusementsoord waar ter ontspanning en vermaak verscheidene attracties zijn opgesteld met aankleding in de stijl van een bepaald thema.

Attractieparken waren vroeger vooral "vermaaktuinen". Europa beschikte tijdens de middeleeuwen over veel van zulke "tuinen" waar dans, optredens, lichtshows, spellen en enkele attracties centraal stonden. Attractieparken veranderden langzaam in themaparken, moderne attractieparken, die gebaseerd kunnen zijn op één thema, maar ook in verschillende gebieden kunnen zijn verdeeld met ieder een eigen thema. Het themapark is in zo'n 500 jaar uitgegroeid van een "vermaaktuin" tot een amusementsoord waar bezoekers een hele dag, of soms wel meerdere dagen, kunnen vertoeven.

afbeelding sectie-scheiding

MIJN FAVORIETEN

app
Disney World
Orlando, Florida (Verenigde Staten)
Amerika
Het is de grootste en meest bezochte amusementsbestemming ter wereld. Het bestaat uit vier attractieparken, twee waterparken, diverse uitgaansgelegenheden, een winkelcentrum, 27 Disney-hotels, 9 partner hotels, een camping en diverse sportterreinen.
Operationeel sinds 1971

app
Disneyland Parijs
Parijs (Frankrijk)
Europa
Disneyland Paris is het vierde Disney-resort ter wereld en bestaat uit diverse onderdelen: twee themaparken: Disneyland Park en het Walt Disney Studios Park, het uitgaansgebied Disney Village, een golfresort, zes Disney Hotels en twee Disney Nature Resorts
Operationeel sinds 1992

app
Efteling
Kaatsheuvel (Nederland)
Europa
De Efteling is een van de oudste nog geopende themaparken ter wereld. Hoewel het park aanvankelijk was ingericht voor ouders met kinderen tot circa twaalf jaar, heeft de Efteling zich ontwikkeld tot een themapark voor alle leeftijden.
Operationeel sinds 1951

app
Australia Zoo
Beerwah, Queensland (Australië)
Oceanië
Australia Zoo, Home of the Crocodile Hunter, is een dierentuin vlak bij Brisbane. De dierentuin is opgericht door Bob en Lynn Irwin. In 1992 nam zoon Steve Irwin de dierentuin over en is het uitgegroeid tot de populairste toeristenbestemming in Queensland.
Operationeel sinds 1970

app
Phantasialand
Brühl (Duitsland)
Europa
Het attractiepark is begonnen als sprookjespark en inmiddels uitgegroeid tot een van de best bezochte attractieparken van Europa.
Operationeel sinds 1967

app
Port Aventura
Salou (Spanje)
Europa
Het park behoort tot de top tien van best bezochte attractieparken van Europa en heeft zes thematische zones: Mediterrània, Polynesia, SésamoAventura, China, México en Far West.
Operationeel sinds 1995

app
Bobbejaanland
Lichtaart (België)
Europa
De kenmerken van Bobbejaanland zijn een 'plezante' dag met familie of vrienden in het park. Water, natuur en avontuur zijn onlosmakelijk verbonden met veel attracties in het park.
Operationeel sinds 1961

app
Disneyland Hong Kong
Lantau (Hongkong)
Azië
Het gehele park is verdeeld in verschillende themagebieden, waarvan sommige bekend uit andere Disney-parken.
Operationeel sinds 2005

app
Moviepark Germany
Bottrop (Duitsland)
Europa
In het park draait alles om de filmwereld. Sinds de opening in 1996 is er veel veranderd in het attractiepark, vanwege een aantal opeenvolgende overnames van het park door diverse bedrijven.
Operationeel sinds 1996

app
Pleasure Beach
Blackpool (Verenigd Koninkrijk)
Europa
Pleasure Beach Blackpool is een van de meest bezochte parken van Europa en telt bijna 60 attracties, waaronder enkele spectaculaire en bijzondere achtbanen.
Operationeel sinds 1896

app
Sea World
San Diego (Verenigde Staten)
Amerika
Seaworld San Diego is een pretpark rond zeezoogdieren. Het park is verdeeld over shows en verblijven, tevens zijn er ook extra programma's voor meer interactie met de dieren.
Operationeel sinds 1964

app
Walibi Holland
Biddinghuizen (Nederland)
Europa
Voorheen heette dit park Walibi World, daarvoor Six Flags Holland, daarvoor Walibi Flevo, terwijl het park startte als Flevohof. De meeste attracties, waaronder veel achtbanen en andere thrill rides, stammen uit de Walibi Flevo- en Six Flags-periode.
Operationeel sinds 1971

app
Wildlands Adventure Zoo
Emmen (Nederland)
Europa
Wildlands Adventure Zoo Emmen is een dierentuin en attractiepark. Het park heeft een oppervlakte van 24 hectare en is opgedeeld in drie themagebieden. In Jungola staat de jungle centraal, in Nortica het poolgebied en in Serenga de woestijn en de savanne.
Operationeel sinds 2016

afbeelding sectie-scheiding

Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken
Afbeelding omdenken

Omdenken

Het is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als energie. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws.